Nagytétényi iparvágányok

Az itt bemutatott iparvágány-hálózat a MÁV 30a és 40a sz. vasútvonalából ágazik ki Nagytétény területén. Az iparvágányok egy része viszonylag későn, az 1970-es, 80-as években épült ki. Az alábbi rajzok Nagytétény-Diósd két korszakát mutatják be.
 

1990. körüli állapot

Az 1990. körüli állapotú rajzon Nagytétény-Diósd és a 40a vonal még átépítés előtt látható. Már megépült a Chinoin iparvágánya (1987.), de még létezett a Metallochemia telephelye is. Utóbbit a nagyfokú környezetszennyezés miatt 1990-ben leállították, majd a 2000-res években elbontották, a szennyezett talajt pedig rekultiválták. Egy részét a telephely területén megépült M6-os autópálya töltésébe építették be. A lenti rajzon már megépült az M6-os autópálya (a jobb orientáció miatt a megszűnt telephelyet is feltüntettem), átépült a vasútvonal és az állomás (2019.), a Chinoin iparvágánya pedig több lépcsőn keresztül a Brenntag céghez került, majd 2016-ban csatlakozott hozzá a Donauchem is, miután elköltözött a Kastélypark melletti iparvágányról. A fotókért katt a piros pöttyökre.


Az állomási és iparvágány-hálózat elrendezése 2022-ben

Nagyobb felbontású kép
Vörös Attila alábbi fotóin egy kiszolgálómenet látható 2018-ban.Az ipartelep hozzáférhatőségét a vasútvonal átépítése során is biztosították
Kiszolgálómenet a Brenntag iparvágányán

Az alábbi képen Nagytétény állomás (2013. óta forgalmi kitérő) és a környezetében található iparvágányok láthatók. A Harbor-Park helyén korábban a Nagytétényi Sertéshízlalda volt, annak iparvágányát "örökölte meg" a park, illetve az északi vágány megszűnt (bordóval jelölve). A fotókért katt a piros pöttyökre.


Az iparvágány-hálózat elrendezése 2022-ben

Nagyobb felbontású kép
Csörgős kiszolgálómenetek a Harbor-Park iparvágányán 2018-ban /fotók: Vörös Attila/

Összefoglaló táblázat az iparvágányokról:

Iparvágány neve
másik név
működik/megszűnt
megszűnés éve
Brenntag Hungária Kft.
Chinoin
működik
Donauchem

működik (a Brenntag mellett)

Metallochemia

megszűnt, elbontva
1990.
Harbor-Park
Sertéshízlalda
működik (részben elbontva)

Storechem
Kénsavgyár
megszűnt
2011.
Donauchem
BVM
megszűnt (a Kénsavgyár mellett)
2016.

Fotók: a külön nem jelöltek Fejes Balázs képei
Vissza az iparvágányokhoz
                                                                                                   Az oldalt összeállította: Fejes Balázs, 2022. december