Újdonság

Emlékdélután a budatétényi és nagytétényi villamosnakNagytéténybe indul a HÉV
Nagytéténybe indul a HÉV
Több civil szervezet, összefogva a helyi lokálpatriótákkal és a lakossággal, 2013. november 30-án, szombaton, 17 órai kezdettel ismét megrendezte a nosztalgia jegyében a budatétényi és nagytétényi HÉV, illetve villamos emlékdélutánját, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban. (XXII. ker. Nagytétényi út 31-33) A programban: vetítések, visszaemlékezések és a környék közlekedésének jövőbeni tervéről szóló előadás is voltak. Talán a leginkább várt momentum annak az amatőr fekete-fehér filmnek a levetítése volt, amelyet a 43-as villamos működésének utolsó napján készítettek. Az előadásra a belépés díjmentes volt. Ugyanitt egészen december 20-ig megtekinthető a HÉV- és a villamos idejéből származó: relikviák, magánfotók és tárgyi emlékek kiállítása.

Az eseménynek az adott aktualitást, hogy pontosan 30 éve, 1983 november 30-án ment el az erre közlekedő utolsó 43-as villamos. Korábban volt már ilyen egész estés megemlékezés Budatétényben, ebből is látható, hogy még sokakban él a villamos utáni nosztalgia. A környék közlekedésének gerincét képező HÉV-vonalat a Gellért tértől 1899-ben építették meg Budafokig, majd 1909-ben hosszabbították meg Nagytéténybe. A zöld szerelvényeket 1963 január elsején váltották fel a sárga villamosok, az akkori közlekedésszervezőknek még egy napjuk se volt az átállásra. A hirtelen váltást részben máshonnan hozott villamosokkal oldották meg, de néhány hónap múlva sok egykori itt közlekedő HÉV-kocsiból lett sárga villamos. Ezt bizonyították a kocsikban megmaradó utastéri dupla ülések és a csomagtartók. Ezután még 21 évig élt a villamos, bár 1972-től már csak Budafok és Nagytétény között ingázott. Ezzel a rövidítéssel lényegében halálraítélték a járatot, mert a párhuzamos autóbuszjáratokkal nem bírta az utasversenyt. Időközben a két kocsis szerelvényekből már csak egy kocsisak lettek és a budatétényi betétjáratot a kihasználatlanság miatt meg is szüntették.

A szervezők: Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, Budapesti Városvédő Egyesület Budafok-Tétényi Munkacsoportja; Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület, Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület, Budapesti Közlekedési Központ.
A szűk
        fordulóban a hosszú HÉV-kocsik a Móricz Zsigmond
        körtéren
A szűk fordulóban a hosszú HÉV-kocsik a Móricz Zsigmond körtéren
Kertész Z. István
Fotók: Fortepan


2624 v43 Móricz Zsigmond körtér
2624 v43 utastér
2624 v43 Budafok, Városház tér
BPO-671 b43v Vágóhíd utca mh.
BPO-671 b43v Budatétény
v43 eredeti tábla


Vissza az elejére
Vissza a hírek, eseményekhez
Vissza a kezdőlapra