UV a 6-oson

1998. május 12-én a megszokott csatolt csuklósok között egy 2UV+p szerelvény (3239-6012-3240) is szállította az utasokat a 6-oson Móricz Zsigmond körtér - Moszkva tér között. A ritka jelenség magyarázatát a kocsiban elhelyezett szórólapokról tudhattuk meg, amelynek szövegét az alábbiakban idézzük:

"A budapesti Nagykörút
a világ egyik
legnagyobb forgalmú
villamosvasúti útvonala.
A fõvárosban a 4-es és
6-os villamos vonalán
közlekedik naponta a
villamoson utazóknak
mintegy 25 százaléka.
A vonalon a 60-as, 70-es években úgynevezett UV típusú villamossal szállította az utasokat a BKV.
Az abban az idõben elképzelhetõ legnagyobb szerelvényegységbõl, a 283 fõt befogadó hármas UV-szerelvényekbõl csúcsidõszakban összesen 42 járt a Nagykörúton.

A növekvõ utasforgalom indokolta, hogy a jármûveket nagyobb befogadóképességûekre cserélje a vállalat. 1978. április 28-tól folyamatosan történt az átállás a több utast befogadó, korszerûbb, két kocsiból álló csuklós villamosok üzemeltetésére.

Az utolsó UV-jármû menetrend szerint éppen 20 évvel ezelõtt, 1978. május 12-én közlekedett a Nagykörúton.

Erre emlékezünk azzal, hogy néhány napra ismét forgalomba állítunk egy UV típusú villamost.
BKV Rt. Közönségszolgálat"

A néhány napból végülis csak egy lett, de így is látványos nosztalgiaútban lehetett része mindazoknak, akik véletlenül vagy szándékosan éppen összeakadtak a 77 perces fordulóidejû 6-os viszonylaton az UV-val. Azoknak pedig, akik sajnálatos módon lemaradtak az eseményrõl, néhány további képpel próbáljuk felidézni a villamosozás hangulatát:

A képek Szigeti Dániel és a szerzõ felvételei.