A TW 6000-es típusú hannoveri villamos


2000. nyarán felmerült a lehetősége annak, hogy a Hannoverben az Expó után jelentkező kocsitöbbletet kihasználva jó minőségű használt járművek kerüljenek Budapestre. A megvásárolható kocsitípus a TW 6000-es, az ÜSTRA (Hannoveri Közlekedési Társaság) 70db járművet ajánlott fel megvételre. Ezt villamostípust Hannover tovább üzemelteti, csak a feleslegtől válik meg - így ez garanciát jelenthet arra, hogy a kocsi egy jól bevált jármű, az alkatrész utánpótlása pedig még hosszú ideig biztosított lesz.
Hollandia már meg is vett 2 kocsit, tehát jelenleg 68db TW6000-es eladó. Szó van arról is, hogy a CEBIT kiállítás bezárása után további 15 kocsi kerülne piacra még az idén.

2001. február 22-én a Fővárosi Közgyűlés - politikai viharok közepette - megszavazta azt a 7 milliárd forintot, amely a 68 kocsi megvételéhez szükséges. Így a villlamosok ára töredéke az új, korszerű, alacsonypadlós járművek beszerzési árához képest.

6097 és 2567
Testvérek egymás közt az ÜSTRA telepen. A TW 6000-es és az ezeket felváltó TW 2000-es típus

A TW 6000 műszaki adatai:

ütközők közötti hossza
28 280 mm
szélessége
2 400 mm 
magassága
3 310 mm 
önsúlya
38 800 kg
max. összsúly (utasokkal)
kb. 52 000 kg
padlómagasság
943 mm 
lépcsőmagasság
388 / 294 / 261 mm 
alkalmas magasperonos megállókra is,
alacsony peronnál a lépcsők automatikusan leereszkednek
ajtók
2 x 5 db, 650 mm széles,
automatikusan záródnak
ülőhelyek száma
46
állóhelyek száma (4 fő/m2)
104
csatolható járművek száma
4
tengelyelrendeződés
B'2'2'B'
(2 monomotoros hajtott forgóváz, 2 futóforgóváz)
forgócsaptáv
6 400 mm
tengelytáv
1 800 mm
motortípus1
AEG ABS 3320
órás motorteljesítmény
2 x 217 kW 
vonalfeszültség
600 V
hajtás áttétel
1: 5,625
indítási gyorsulás
1 m/s2
maximális fékezési gyorsulás (sínfékezéssel)
3 m/s2
tapadási arány 
60 %
kerékátmérő
730 mm
minimális járható ívsugár
17,5 m
visszatáplálási vonali feszültségtartomány2
640-780 V
1 -Eennek a motortípusnak a változatai más villamosokban és trolibuszokban is üzemelnek
2 - Ebben a feszültségtartományban táplál vissza fékezésnél a jármű. Ennél alacsonyabb feszültséget az elektronika zárlatveszélynek nyilvánítja és emiatt nem próbálkozik; ennél magasabb feszültségnél nincs a hálózatnak felvevőképessége. Néhány kocsin ez a tartomány 640-800 V-ra változtatták: ezeknek homlokfali pályaszáma egy narancssárga vonallal van aláhúzva. Ezeket a kocsikat ajánlatos csak egymással csatolni.

A TW 6000-es jellegrajza

A TW 6000-eseket 1974-1993. között gyártották, összesen 260 darabot (6001-6260-as pályaszámmal). Az első 100 járművet 1974. és 1978. között a düsseldorfi DÜWAG készítette Kiepe és AEG berendezéssel (ez a gyár ma a Siemens része). A későbbi szériát az alsó-szászországi Linke-Hofmann-Busch cég készíette. 

A jármű kialakítása a német "Stadtbahn" koncepciónak felel meg: azaz a villamosvasút továbbfejlesztéseként, a villamosvasút és a gyorsvasutak tulajdonságait rugalmasan egyesítő típus - ideális jármű egy a metróénál kisebb, de a konvencionális villamosnál nagyobb forgalmú vonalakon. Előnye a TW 6000-esnek, hogy a járművek konvencionális villamosforgalomban is alkalmazhatóak - a belvárosi vonalakon például nyilvánvalóan nincs hely a zártabb vonal kialakítására -, de ezt a járművet előnyösebb a zártabb pályán közlekedő gyorsvillamos vonalakon közlekedtetni. (Budapesten például az 1-es vonalra lennének alkalmasak - a gyorsabb ki- és beszállást biztosító magas peron kiépítésére Budapesten reálisan amúgy is csak ezen a vonalon lenne hely komolyabb átépítés nélkül. Az 1-es vonal pedig amúgy is igényelné a hosszabb szerelvényeket.)

Gyorsvasút?
A TW 6000-esből összeállított 84 m-es háromrészes szerelvény - ilyenek a Hannoveri vásár idején közlekednek. 
Mivel a szerelvények hossza meghaladja a Németországban megengedett 75 m-t, ezért csak külön engedéllyel közlekedhetnek; emiatt nappal is -ott szokatlanul- a fényszórókat bekapcsolva kell tartani.
Sven Herzfeld
Hannoverben ez a típus egyszerre a villamos, az elővárosi vasút és a földalatti; az egységes hálózat kényelmes eljutást biztosít különleges alkalmakkor is - például vásári tömegforgalom esetén. 

A jármű könnyűszerkezetes önhordó acélszerkezetű, amely csőszerű kivitele védelmet nyújt az utasok számára ütközés esetén. Két irányú két oldali ajtós dupla csuklós szerkezetű, ezzel kényelmes egyterű utasteret hoztak létre.

Villamos?
Ezen a képen egy szóló TW 6000-es a főpályaudvar előtti villamosvonalon
Sven Herzfeld
Metró?
A 6091-es kocsi különjáratban a Hauptbahnhof földalatti megállóhelyen.
Elővárosi vasút?
Az "Alte Heide" végállomáson a 6152+6115-ös szerelvény.
Sven Herzfeld
Mivel a TW 6000-es típust sokféle vasútüzem koncepciója szerint készítették, alkalmas magas peronos elővárosi- és földalatti vasúti járműnek, valamint alacsony peronos villamosnak is. Az ajtajait ennek megfelelően képzték ki. Alacsony peronos megállóknál a jármű motorok segítségével leereszti az ajtó előtti padlórészt, így egy lépcsőfokot képez ki; a második lépcsőfok pedig az ajtó előtti oldalfal besüllyesztésével alakul ki. Magas peronnál ez nem történik meg, így a beszállás peronszintben történik meg, ami jelentősen gyorsítja az utascserét. 

Az ajtókat a vezető vagy az utasok nyithatják nyomógombbal, majd automatikusan vagy a vezető által zárhatóak. Ha a vezető zár ajtót, de valaki az ajtók közé szorul, az ajtó automatikusan visszanyit (magasperonos megállóhelyen).


A kép készítője csupán egyszer látott olyat, hogy csak az egyik ajtószárny nyílt ki: ezt egyből meg is örökítette.
Sven Herzfeld
Az oldalán két magasságban is van ajtónyitó nyomógomb a kétféle peronmagasságnak megfelelően (az ajtó bármelyikkel működtethető). Az ajtóban lévő kapaszkodóra egy fotocella van felszerelve: csak akkor működik az ajtónyitás és zárás, ha nem tartózkodik senki az ajtóban. Erre azért is van szükség, mert a lépcső motorjai nem emberek emlésére szolgál (ebben az esetben leolvadnának a lépcsőmotor biztosítékai); valamint a lépcső nem tud félállásból visszanyílni, ha valaki beszorulna. 

A jármű automatikusan befékeződik ha valamelyik ajtaja kinyílik. Az első ajtók mindkét oldalon külön nyithatóak. Egyszerre két oldalon nem tud a villamos ajtót nyitni.


Így néz ki nem lenyitott lépcsőkkel az ajtó.
Sven Herzfeld
A járműnek 1400 x 1100 mm nagyságú bukó ablakai vannak biztonsági üvegből, ez az ottani éghajlaton megfelelő szellőzést biztosít. A nyitható felületet - a magyar előírásoknak megfelelően - amennyiben szállításra kerül a sor, a hannoveri műhelyben megnagyobbítják.

A jármű utastere 2+1 soros műanyag ülésekkel van kialakítva, világosbarna belső színekkel. Világításként 220 V-os fénycsövek üzemelnek. Odafigyeltek a csendes üzemre, a sok műanyag elem és a műanyag burkolatok beépítése is zajcsökkentő hatású. 

Az ülések alatti ládákban elektromos alkatrészek, fűtés (már ez is nagy előrelépés a mai budapesti villamosállapotok tekintetében), illetve a hajtott forgóvázak felett homokláda található. A homokláda kívülről, az ajtók mellett, illetve belülről is feltölthető.

6091
A belső tér. Puritán, de célszerű és tartós.
Németországban szabványok vannak a villamosok és a tömegközlekedési járművek kialakítására: ez a jármű leírása szerint megfelel a VÖV, a VDE és a BOStrab szabványnak. Ezek a szabványok többek között a vezetőállás ergonomikus kialakítására is vonatkozik. A vezetőállás külön fűtéssel, páramentesítővel és tetőszellőzővel van felszerelve. A szélvédő enyhén hajlított kivitelű, és a tetőig felér. 

A jármű automatikus megállóhely bemondással is működhet: ez tulajdonképpen egy közönséges magnókazettát játszik le - így akár zenelejátszó magnóként is használható (amit szilveszterkor illetve szolgálati járatokon használnak is). Az egyetlen különbség: ha 6 mp-ig szünet van a zenében, akkor a magnó automatikusan kikapcsol...

6055
A TW 6000-es vezetőállása. A vezető korábban jegyet is árult, így a fülkeajtón egy kisablak is van.
Sven Herzfeld
Érdekesség, hogy a villamosra - egyébként nyugaton elterjedt megoldással - motoros külső tükör van felszerelve - de csak a jobb oldalra. Ez a vezetőállás üzembehelyezésével nyílik ki. A budapesti üzem feltétele a bal oldali tükör felszerelése, ezt a munkát a hannoveri műhely vállalta.

A jármű iránytáblák helyett egy filmre nyomtatott, motoros mozgatású viszonylatjelzővel rendelkezik elöl és oldalt is. 

6055
A TW 6000-es vezetőállása. A baloldali kicsi "joystick" a menetszabályzó.
Sven Herzfeld
A járművet a tirisztoros - szaggatós hajtásrendszerek elterjedése idején szerkesztették. A kocsi energiatakarékos üzemű, fékezéskor a felszabaduló mozgási energiát visszatáplálja a hálózatba (az energiamegtakarítás 20-30 %), és indításkor is veszteségmentesen hasznosítja a felvett energiát. A két kocsirész külön tirisztorkörről üzemel - hiba esetén így szükségmenetben elmegy a kocsi egy motorral. A kocsiselejtező a középső kocsirészen a padló alatt van. 

Automatikus rántáskorlátozás működik a vezérlésben: a legnagyobb megengedett másodlagos gyorsulás 1,1 m/s3 (azaz 0,9 mp alatt éri el a teljes vonóerőt a nulláról). A vezérlési elektronika kártyái szintén a középső kocsirészben van a padló alatt - az elektronika egyébként figyeli a kocsi terheltségét, illetve a csúszás- és perdülésvédelmet is ellátja3.


A kocsi A-részéhez van az áramszedő közelebbm a közéső részen. Megfigyelhető az öt ellenállásmező, amely a villamosfékhez szükséges, ha nincs a hálózatnak felvevőképessége
Sven Herzfeld
A jármű félautomatikus Scharfenberg ütközővel van felszerelve4. Ez elektromosan és mechanikusan is csatolja a két kocsit. 

A jármű forgóváza a DÜWAG típusokon sűrűn használt és bevált rendszerű, azaz az egyedi tengelyhajtás helyett monomotoros kivitelű. Az egyenáramú motor a két tengely között helyezkedik el. Figyelemreméltó, hogy relatíve kicsi mérete ellenére igen nagy teljesítményű - egy UV motor teljesítményének négyszerese.


A TW 6000-es motorja - kiszerelve.
Sven Herzfeld
A kocsi rugózását gumirugók kombinálásával oldották meg: primer rugózása kombinált gumi- és acélrugó, szekunder rugózása szintén egy elcsavarodó gumirugó. A vízszintes irányú erőket (indításkor és fékezéskor) a szekunder gumirugó közvetíti a szekrény és a forgóváz között. Emellé párhuzamosan lengéscsillapító van bekötve. 

A mellékelt képen még hiányzik a szekunder gumirugóra kerülő kereszthimba, amelyre ténylegesen - egy golyóskoszorú közvetítésével - feltámaszkodik a kocsiszekrény. Ezzel a megoldással elkerülhető a királycsap, így lett hely a motornak középen.


A TW 6000-es monomotoros forgóváza. 
Sven Herzfeld
A jármű fékezését a motoros forgóvázakon természetes módon szaggatós villamosfékezéssel oldják meg.  Érdekességként a jármű B-oldali futó forgóváz nincs üzemszerűen fékezve, az összes többi forgóváz kombinált szolenoid-rugóerőtároló fékkel van ellátva, amely egy tárcsfékre hat. (Az egyik leírás szerint a RET-fék hidraulikusan üzemel.) 

Kiegészítő fékként sínfék van felszerelve - forgóvázanként 2-2 darab. 

A csúszásvédelem kedvéért automatikus homokolás történik - az alagúti szakaszokon azonban automatikusan átáll a jármű homokolásról sínfékezésre. Vész esetén itt is van lehetőség homokolásra.


A TW 6000-es A-oldali (fékezett) futó forgóváza
Sven Herzfeld
3 - A 6001-6004-es prototípus kocsik még eltérő elektronikájúak. A 6206-6260-as kocsik GTO tirisztorvezérlésűek, amelyeknek már belső hibakeresésük is van. Ezek azonban nem voltak Y2K biztosak, így ezek a kocsik 1999. Szilveszterén le voltak állítva...
4 -A télen néha befagyó félautomatikus ütközők 1997. októberében érdekes eseményhez vezettek. Elmondások szerint az aznapi csatlásbefagyás miatt két kocsi úgy ment forgalomba, hogy véletlenül csak elektromosan volt összecsatolva, az automatikusan csatló mechanikus rész azonban nem. A "csatolt" szerelvény távvezérlésének köszönhetően ennek ellenére egészen sokáig (több megállón keresztül) együtt közlekedett, majd egy alagútszakasz előtti rámpán már szétvált a két kocsi. A hátsó kocsi befékezett, az első azonban továbbhaladt... (Sven Herzfeld honlapjáról.)

További képek:


Van itt hely... Az Üstra telepének udvara.

Az udvar folytatása a félreállított kocsikkal. Ők jönnének hozzánk. A leállított kocsik a régebbi 6000-es pályaszámcsoportban vannak.

Ez a hágaiak besárgított villamosa, még az ÜSTRA műhelyében.

A 6021-es próbavillamos Hágában.

Készítette: Németh Zoltán Ádám, Benda György
Képek: Benda György, Sven Herzfeld, Victor Vermaas
Felhasznált lapok:
Sven Herzfeld képeit a Mercurio szerveren található képgyűjteményben találtam.
További műszaki leírást található az ő honlapján, az oldal nagyrészt az ő adataival lett kiegészítve.
Az ÜSTRA pályázati kiírása
Hágai villamosok honlapja

Vissza az elejére
Vissza a kezdőlapra