Balogh László:

BUSZTORI

A debreceni autóbusz-közlekedés története a kezdetektől 1993-ig

 

Az autóbusz-közlekedés megindulásának előzményei

A városi tömegközlekedés kialakulására vonatkozó legkorábbi adat a XVII. században fordul elő. 1662. március 18-án Pascalnak (1623-1662), a híres polihisztornak találmányaként Párizsban megindult az első omnibuszjárat. Ez a vállalkozás azonban koraérettnek bizonyult s így rövidesen megszűnt. Csak a XIX. században fedezték fel újra a szükségességét. Hazánkban először Pesten, 1832. július 1-én indult el omnibuszjárat, amely a Lipótvárosi Tőzsdeépülettől a Városligetig vezetett. Egy utazás 6 krajcárba került.

A debreceni tömegközlekedés kialakulásának nagy szerepe volt a város életében. Ez viszont csakis a polgári fejlődés időszakában indulhatott meg. 1857. augusztus 30-án befutott az első vasúti szerelvény a debreceni indóházba, élén a "Kapriora" gőzmozdonnyal. Még ez év november 23.-án hivatalosan átadták a Szolnok - Debrecen vasútvonalat. Ezzel teljesült az emberek nagy álma: viszonylag rövid idő alatt nagy távolságok leküzdése. Ezt azonban nem csak országok és városok között akarták megvalósítani, hanem egy településen belül is. Így indult meg Debrecenben a helyi vasút 1884. október 2-án a vasútállomás és a Nagyerdő között. Viszont korábbi időkből is találunk egy tömegközlekedéssel kapcsolatos hírt. Egy miskolci tanár, Porcs János 1863. évi naplójának 41. oldalán a következőket olvashatjuk: "Debrecen... omnibuszon kimentünk a Nagyerdőre, vagy 1/4 óráig tartott az út és 10 krajcárba került személyenként".[1] Ebből látszik, hogy a helyi vasút kialakulása előtt már létezett valamilyen közlekedési eszköz, melynek megindítására sajnos nem tudtunk számottevő adatot fellelni. Az biztos, hogy az egykori Piac utcán, a sártenger felett húzódó Nagyhídon - mely 1824-ig a mai Kossuth tértől a Szent Anna utcáig tartott - omnibusz-közlekedés nem volt, legalábbis erre utaló feljegyzéseket nem találtunk.

1884-től kezdve fokozatosan épült ki három szárnyvonal a Debreceni Helyi Vasút Rt. (DHV) jóvoltából, majd a DHSV (később DNYBV) megalakulásával a szerelvények Hajdúsámsonig illetve Nyírbátorig szállították az utasokat. E társaságok részvényeit -több hazai közlekedési társaság részvényeivel együtt - később a Magyar Vasúti Forgalmi Rt. (MVF) vette át, mely 1949 decemberéig látta el az igazgatási teendőket.

Azt kevesen tudják, hogy a debreceni autóbusz-közlekedés létrejöttét a város külsőségi részeiben (Homokkert, Széchenyi-kert, Postakert) élt emberek követeléseinek köszönhetjük. 1907. december 6-án a DHSV és a város tárgyalása során felvetődött egy javaslat (s ennek a megvalósítására a DHV késznek mutatkozott), miszerint építsenek a Homokkert (ma Wesselényi) utcán egy új vonalat s így a Dohánybeváltó forgalma nem fogja terhelni a fővonalat ill. a Kossuth utcai vonalat. 1908-ban jelent meg az első autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos újsághír, mely szerint egy bécsi cég ajánlatot küldött be a városhoz, hogy a város közúti közlekedés lebonyolítására vezessen be automobiljáratokat. A bécsi cég e célra villamos automobilokat ajánlott fel. Az ajánlatokat azonban félretették, először, mert osztrák; másodszor, mert a kisvasút villamossá való átalakítása iránt már folytak tárgyalások, hogy így megszűnjenek a közlekedési zavarok.[2]1909-ben a közigazgatási bejárás megtörténtével a Széchenyi-kerti és a Postakerti lakosok kérték Debrecen illetékeseit, hogy a helyi vasút Kossuth utcai járatát hosszabbítsák meg a Széchenyi utcán ill. úton keresztül az István útig.[3] Ez sajnos nem valósult meg, sőt az első autóbusz a város keleti részén közlekedett.
 

Az első autóbusz megindulásától a 1944-ig

1. ábra   Az első autóbuszvonal

 1912-ben Schaff János tánctanító, a "Korona" vendéglőtől (Csapó utca 17.) a Burgundia - Domb - Ötmalom - Kígyó - Cegléd utcákon át a vámospércsi országútra omnibusz-járatokat kívánt létesíteni óránként való indulással. A menetdíj felnőtteknek 20 fillérbe, gyermekeknek 10 fillérbe került.[4]  Még ebben az évben a homokkertiek követelték, hogy lakóhelyüket is kapcsolják be a villamosvasút hálózatába.[5] A tanács sok huzavona után engedélyezte Schaff Jánosnak, hogy a Burgundia -Domb - Ötmalom - Cegléd utcákon a Pavillon laktanya mellett a vámospércsi úton omnibusz járatokat létesíthessen. „Az omnibusz járatok, tekintve, hogy a külsőségeket kötik össze várossal, fontos közszükségletet vannak hivatva kielégíteni”-írta a korabeli újság.[6] Az autóbuszjárat azonban nem volt nyereséges, így hamarosan megszűnt. A homokkerti helyi vasút ügye azonban tovább alakult, mert 1912. október 1.-én megtörtént a kijelölt szakaszának közigazgatási bejárása.

1914-ben a DHV és a város között megegyezés történt, mely alapján feladták a Wesselényi utcán kiépítendő új vonal tervét s helyette a vállalat, a vasúti felüljárón keresztül, a Homokkertbe személyforgalmi vonal kiépítésére vállalt kötelezettséget. Míg a városi autóbusz-közlekedés nem működött, 1926. június 9-én délután fél kettőkor megindult az autóbusz-forgalom Debrecen és Berettyóújfalu között.[7]Az első járat Debrecenből 5.28 -kor indult az Arany Bika szálló elől, az utolsó járat 17.50-kor indult Berettyóújfaluból. Az autóbusz-menetrendet úgy alakították ki, hogy azok csatlakozhassanak a nagyváradi vonathoz. Egy teljes utazás ára 34000 koronába került. A távolsági járatok beindításának hatására 1927. március 20-án is megindultak az autóbuszjáratok Debrecenben.[8]

A három viszonylat útvonala és megállóhelyei a következők voltak:

 I.   Arany Bika szálló - Létai út

Arany Bika - Nap utca - Bocskai tér - Pavillon laktanya - MÁV kolónia I. - MÁV kolónia II. - MÁV kolónia III. - Német utca - Létai út - Lahner utca

Szakaszhatár: Pavillon laktanya

Járathossz: 3,84 km      Menetidő: 15 perc        Átlagsebesség: 15,36 km/h


2. ábra   I. vonal

II. Református Kistemplom - István út

Református Kistemplom - Mácsay S. utca - Külső vásártér -Vasúti sorompó - Tisztviselő telep - István út

Járathossz: 1,65 km      Menetidő: 6 perc          Átlagsebesség: 16,5 km/h

III.   Református Kistemplom - Gróf Vécsey utca

Református Kistemplom - Megyeháza - Törvényszék - Petőfi tér - Villanytelep - Járványkórház - Zsidó temető - Gróf Vécsey utcaSzakaszhatár: Villanytelep

Járathossz: 2, 85 km     Menetidő: 10 perc        Átlagsebesség: 17, 1 km/h

3. ábra      II. vonal                                                           4. ábra   III. vonal

A szakaszjegy 20 fillérbe, míg a vonaljegy 32 fillérbe került. Az első nap nagy érdeklődést váltott ki és óriási forgalmat hozott. Az aznapi bevétel 255 pengő volt.
 

5. ábra   Ilyen Rába-LHO típusú autóbuszai voltak a DHV-nak
 
Még ez év nyarán lehangoló hír jelent meg arról a tényről, hogy a DHV 1927. július 30.-i időponttal megszünteti a Nyilastelepi és az István úti autóbuszjáratokat.[9] Indoklása szerint a nyilastelepi járaton átlagosan 6 (hat) fő, míg az István útin átlag 2 (kettő) utas utazott. Mivel a bevételek az üzemi költségek felét sem fedezték, így az autóbuszjáratokat 132 napos üzem után leállították. Egyes adatok szerint a lakosság körében is nagyfokú volt a bizalmatlanság a bizonytalan, akadozó autóbusz-közlekedéssel szemben.

Míg a városban megszűnt a menetrendszerű autóbusz-közlekedés, a távolsági autóbuszjáratok egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. Az 1927-es kiadású Debrecen címtára szerint három távolsági autóbuszjárata volt a DHV-nak.[10]


 

      6 - 8. ábra    A DHV  autóbuszjáratai a megyében
 

9 - 11. ábra   A fenti autóbuszjáratok viteldíjtáblázata   12. ábra    A temetői autóbuszjárat

1932. július 15-én megnyitották a Köztemetőt. A DHV a Simonyi út és a Nagyerdei körút (Vilmos császár körút) sarkánál lévő csőszháztól a Temetői sugárúton a ravatalozóig - a temetkezési idők figyelembe vételével - autóbuszjáratot indított, melyre külön jegyet kellett váltani előre, mivel a járat kalauz nélküli volt. Egy teljes árú jegy oda vagy vissza 16 fillérbe került.[11] Ez a járat 1939-ben szűnt meg, mikor a villamosjáratot kiépítették a Köztemető főkapujáig.

Időközben, 1936. december 11-én Szilágyi Endre vállalkozó - aki előzőleg a DHV-nál volt buszvezetőként alkalmazásban - megindította autóbuszjáratát a Kossuth utca - Burgundia utca sarkától (Kossuth utca 45.) a Nyilastelepig (ma: Szabadságtelep) vagyis a Fancsovics (ma: Sólyom) utcáig először egy tizenöt férőhelyes Fiat típusú autóbusszal. Később kölcsönökből roncsokat vásárolt, melyeket megjavított. 1937 márciusában lecserélte autóbuszát egy huszonöt (más említések szerint 30!) személyes Mercedesre, majd egy évre rá még egy ugyanilyen járműre tett szert. Az öt megállóhelyes útvonalon olcsóbban utazhattak az emberek, mint annak idején, az ugyanezen az útvonalon közlekedő DHV járattal, amelynek viteldíja 20 fillérbe került. (Akkoriban 20 fillér öt darab tojás vagy egy liter tej, esetleg 1/4 kg marhahús árával volt egyenlő!) A  legszegényebbektől az utazásért pénzt sem kértek. Egy vonaljegy 18 fillérbe, míg egy gyermekjegy 12 fillérbe került. Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy ő volt az első magánbuszos az országban, akivel hivatalos vasúttársaság szerződést kötött.

13. ábra (jobbra)  Szilágyi Endre és Fiat autóbusza 1936-ban 

14. ábra (balra)  Szilágyi Endre menetdíjtáblázata és menetrendje
 
1937. szeptember 17-én megállapodásra jutott Debrecen város és a DHV vezetősége. Több kérdésben is döntöttek. Ennek alapján a DHV kötelezte magát, hogy a villamosvonalat meghosszabbítja a Köztemető főkapujáig. A homokkerti vonal ügyében azonban más fejlemények történtek. Emlékszünk rá, hogy 1907-ben a Debreceni Helyi Vasút Rt. vállalkozott arra, hogy a Homokkert (ma: Wesselényi) utcán új vonalat épít. 1915-ben módosította tervét úgy, hogy inkább a Szabó Kálmán utcán fog villamosvonalat kiépíteni. Ennek érdekében lefektette csatlakozások nélküli vágányát a vasútállomás melletti felüljárón, de ezután mégsem építette ki a homokkerti vonalat, félve az esetleges csekély forgalom kudarcától. (Erre volt már példa 1927-ben a homokkerti autóbuszvonalnál.) A DHV ekkor úgy döntött, hogy inkább a Szabó Kálmán utcát a Galamb utcáig kiskockakő-burkolattal kikövezi. Ennek költségét 104200 pengőt tízévi kamatmentes kölcsönre kapta. Emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy a Nagyállomástól a Galamb utcáig 6.30-tól 19.00 óráig 15-20 perces időközönként, 16 filléres menetdíjjal autóbuszjáratot indít. Ha három hónapon keresztül a járatokon nincs átlag nyolc utas, akkor a járatokat megszüntetheti. Viszont egy-egy év múlva, tehát még összesen két alkalommal a város kívánságára a homokkerti járatot újra meg kell indítani, s az előbb felsorolt feltételek mellett meg lehet szüntetni. Így ebben az évben újra megindult a homokkerti autóbuszjárat, de a fent közölt feltételek alapján aztán - érdeklődés hiányában - mégis megszűnt. Az ez ügyben kirobbant Debrecen kontra DHV pert pedig megszüntették. Ezzel hosszú időre lekerült a napirendről ez a kérdés.
 
Szilágyi Endre 1941-ben az engedélye meghosszabbítását kérte. Kölcsey Sándor, Debrecen akkori polgármestere a következő jellemzéssel támogatta a kérelmet: "... az elmúlt öt év alatt a járati időket a legpontosabban betartotta és pár napi hótorlasz miatti téli szünettől eltekintve - ami az abnormális havazás és hófúvás következtében országszerte minden autóbusz-vállalatra kiterjedt - járatait soha, egyetlen napig sem szüneteltette. A legnehezebb viszonyok között is mind a mai napig igyekezett az utasközönség érdekeit lelkiismeretesen szolgálni, miáltal a közönség osztatlan bizalmát és ragaszkodását érdemelte ki."

Az engedélyt természetesen megadták, a Magyar Vasúti Forgalmi Rt. legnagyobb bánatára, amely ismét meg akarta indítani járatát a belváros és a Nyilastelep között. Ezután az MVF Rt. célja nem a járat beindítása, hanem inkább Szilágyi Endre tönkretétele volt. Látszott viszont, hogy az utasok a vállalkozót tisztelték meg bizalmukkal, mivel a nyilastelepi DHV járat 1927-es forgalma csekély volt a drágaság és pontatlanság miatt. Szilágyi Endre autóbuszait 1944 őszén a katonaság lefoglalta, amelyeket sohasem adta vissza. A háború alatt a DHV a Széchenyi utcai járatot 1940-ben újra megindította, és 1944-ig üzemben tartotta, napi 19 fordulóval. A nehéz helyzetet fokozta a belügyminiszter 1941. június 6-án kiadott 187000/1941 BM. sz. rendelete, mely szerint 1941. július 6-án hajnali 3 órakor Budapest és környékének kivételével az egész országban - így Debrecenben is - a közúton a járművek hajtási rendje az eddigi menetirány szerinti baloldalról a jobb oldalra tért át. Miközben a város a háború alatt szörnyű napokat élt át (német megszállás, deportálások, szőnyegbombázás), az autóbusz-állomány a háború alatt teljesen tönkrement vagy megsemmisült.

 

Buszközlekedés 1944-től az államosításig

A szovjet csapatok 1944. október 19-én vonultak be Debrecenbe. Még e hónap végén a DHV gőzmozdonnyal megindította a tömegközlekedést, novemberben pedig már villamosvasút is járt. Ezek viszont csak ideig-óráig közlekedtek a fűtőanyag, illetve az áramszolgáltatás hiánya miatt. A gépjárművekből csak néhány roncs maradt, melyekből egy városi közlekedésre alkalmas teherautót állítottak össze, mely társas gépkocsiként közlekedett. Eredménynek számított, hogy nemsokára összeraktak egy roncsból egy autóbuszt, mellyel kiválthatták az elég kényelmetlen teherautót. 1946 tavaszán ponyvás, pados tehergépkocsikkal megindították a helyközi forgalmat Debrecen - Berettyóújfalu - Komádi és Debrecen - Penészlek, majd Debrecen - Békéscsaba és Polgáron való átszállással Debrecen - Miskolc között.
 
15-16. ábra (balra)  Ilyen Mávag és Rába távolsági autóbuszok közlekedtek 1946-ban
 
17. ábra (jobbra)  DHV - MVF közös menetjegyének terve 1947-ben
 
1946 őszén az MVF Rt. megindította a következő járatokat Debrecen - Szeged; Debrecen - Geszt; Debrecen - Kisvárda; Debrecen - Vásárosnamény; Debrecen - Nagyhodos; Debrecen - Földes; Debrecen - Hajdúszoboszló között. Nem sokkal később az MVF Rt.-be beolvasztották a Kraus-féle személyszállító vállalatot, mely Debrecen - Bagamér és Debrecen - Penészlek között bonyolított le helyközi forgalmat 1 Renault, 5 Rába, 5 Alfa Romeo és 20 Issoblock autóbusszal. 1947. február 17-én tíz darab francia autóbusz érkezett Debrecenbe a városközi forgalmak lebonyolítására. A forgalom március 17-én indult meg.[12] A tervek között szerepelt az, hogy az MVF Rt. a DHV-val szoros együttműködést akart kialakítani. Ennek egyetlen emléke egy átszállójegy tervezet volt.
 
18. ábra   Szilágyi Endre és Chevrolet autóbusza 1947-ben

1947. április elsején ismét megindult a Szilágyi-féle autóbusz-közlekedés a Kossuth u. 45. és a Fancsovics utca között, mivel a háború után a MOGÜRT-ön keresztül megvásárolt egy roncs állapotú 32 személyes Chevrolet típusú buszt. A Magyar Vasúti Forgalmi Rt. nem adta fel a küzdelmet a saját autóbuszvonal megindítása érdekében, ezért 1949 tavaszán a következő cikket jelentette meg:

"Értesítjük az Utazóközönséget, hogy a Kossuth utcai szovjet emlékmű és a Szabadságtelep között közlekedő Szilágyi Endre-féle autóbuszjárat április elsejével megszűnik. Ugyanezen az útvonalon a Kistemplomig meghosszabbítva április elsejétől kezdve az MVF autóbuszait állítjuk üzembe az eddig érvényben volt Szilágyi-féle menetrenddel..."[13]

Erre a vállalkozó reagálása a következő volt: "A Magyar Közlekedésügyi Minisztériumtól nyert engedélyem alapján továbbra is üzemben tartom a szabadságtelepi autóbuszjárataimat. Május elsejétől nyári menetrend szerint fog az autóbusz közlekedni. Mivel az üzemi önköltséget sikerült csökkenteni, ennek folytán május elsejétől a viteldíjakat, a 90 filléres vonaljegy árát és a 60 filléres szakaszjegy árát mérsékelni, a járatok számát pedig bővíteni fogom a t. utazóközönség érdekében. Tisztelettel: Szilágyi Endre engedélyes"[14]

Az államosítások során - annak ellenére, hogy 1946 és 1949 között tagja volt a kommunista pártnak - engedélyét 1949 decemberében bevonták és soha nem adták vissza. Vállalatához hasonlóan még öt más kisebb debreceni szállítási-fuvarozási vállalatnak is bevonták a működési engedélyét, sőt a nagy múltú MVF Rt.-t is államosították.
 

Az államosítástól a Volán létrejöttéig

1948 nyarán a XXXVII. törvénycikk elrendelte a nemzeti vállalatok megalakítását. Így jött létre 1949-ben a MÁVAUT Autóközlekedési Nemzeti Vállalat, mely a MÁV kezelésében lévő MÁVAUT és a Budapest körzetében működő Budapestvidéki Autóközlekedési Rt. (BART) egyesítéséből lett. Az államosítással a debreceni kirendeltség önálló főnökséggé alakult és a telephelye a Szoboszlói út 6. szám alá költözött. Vezetője Jasek Béla lett. A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa 503/12/1953. számú határozata alapján megszűnt a MÁVAUT Autóközlekedési Nemzeti Vállalat. A decentralizálás miatt összevonták az addig különálló teherautó-fuvarozást, autóbusz- és taxiközlekedést, és 1953. október 1.-én megalakították az Autóközlekedési Vállalatokat. Az AKÖV ebben az időben még zömében eléggé öreg Rába, Alfa Romeo, Renault, Chaussan típusú autóbuszokkal rendelkezett, melyekhez egyre nehezebben lehetett alkatrészeket beszerezni. Az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár termékei csak az 50-es években kezdtek megjelenni, de ezzel nem tudták kielégíteni a tömegközlekedési igényeket, s így még nem tudták lecserélni a régi típusú autóbuszokat. Hajdú-Bihar megyében, 1953-ban 2, 1956-ban 9, 1958-ban pedig még 6 db pados tehergépkocsi (a nép nyelvén fakarusz) segítette ki a személyszállítási igényeket. Ebben az évben állították forgalomba az első Ikarus 30 típusú autóbuszokat. Viszont ez még mindig kevésnek bizonyult s ezért 1954-ben, a megyében mindössze 17 helyközi, Debrecenben pedig 5 helyi járat közlekedett. Ezek a helyi járatok a következők voltak:
A         Rózsa utca - Szabadságtelep    26 járat/nap
B          Rózsa utca - Nagysándor telep 22 járat/nap
C         Rózsa utca - Repülőtér     15 járat/nap
D         Rózsa utca - Széchenyi kert      15 járat/nap
E          Rózsa utca - Csapókert            17 járat/nap[15]

 
19. ábra  Bódés (fapados) tehergépkocsi            20. ábra   A legendás Ikarus 30-as
 
21. ábra   Ikarus 60-as autóbusz           22. ábra   Az Ikarus 55-ös "faros" busz

A fél- és egyórás járatsűrűség, a zsúfolt, kis befogadóképességű Ikarus 30 típusú autóbuszok miatt az utaskiszolgálás alacsony színvonalú volt. Ennek javítására a helyközi járatokon 1956-ban forgalomba állították az Ikarus 601-es és az Ikarus 55-ös, a helyi járatokon pedig 1959-ben a kétajtós Ikarus 60-as típusú autóbuszokat. Még ebben az évben a munkás szállítás színvonalának javítása érdekében már az AMG 407-es és 408-as típusú úgynevezett "bányász buszok" futottak az utakon, 1960-ban pedig már közlekedtek az Ikarus 630-as szóló és pótkocsis autóbuszok. A járműveket főleg munkás- és tanulószállításra alkalmazták. A vasút és az autóbusz-közlekedés közötti együttműködés a csatlakozó forgalom miatt volt szükséges. A zsúfoltságot és az utaslemaradásokat azzal csökkentették, hogy 1966-ban a vállalat beszerzett 10 db csuklós autóbuszt, melyekkel kiváltották a pótkocsis buszokat.

23. ábra    AMG 407-es busz              24. ábra   Ilyenek voltak a pótkocsis buszok
 
25. ábra   Az Ikarus 620-as csuklós autóbusz

A debreceni helyi és helyközi járatok irányítása a Rózsa utcából történt. Később az 52-es AKÖV új neve 6. számú AKÖV lett. Ennek felügyeleti szerve az Autóközlekedési Tröszt volt. Az 52-es AKÖV a Szoboszlói út 6. sz., az Autóközlekedési Igazgatóság alközpontja a Simonffy utca 2. sz. alatt működött. A helyközi járatok indítóállomása később a Külső vásártérre, az autóbusz-irányítóközpont pedig a Vámospércsi útra költözött, ahol eléggé mostoha körülmények között javították az autóbuszokat. Ebben az időben ugyanis a vállalat még nem rendelkezett komplex javító és karbantartó teleppel. 1967-ben átszervezték az egész vállalatot, melynek során kialakították a személyforgalmi és kereskedelmi osztályt, valamint a főnökséget.
 

26-28. ábra           A debreceni buszközlekedés pillanatképei I.

1968. októberében az országgyűlés elfogadta "A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány közlekedéspolitikai koncepciója" című előterjesztést. Ebben a következők szerepeltek:

-további települések bekapcsolása az autóbusz hálózatba,
-a megszűnő vasútvonalak forgalmának átvétele,
-a városok és a nagyobb települések között, valamint a megyei regionális központok környékén az autóbusz-forgalom javítása, járatok sűrítésével és gyorsításával,
-a szolgáltatások minőségének javítása, zsúfoltság csökkentése.
A feladatok sikeres megoldása érdekében külön kellett választani a debreceni helyi és helyközi forgalom gondjait. 1969-ben a város vezetősége megvitatta a helyi tömegközlekedés gondjait. Alapvető nézet az volt, hogy ki kell alakítani a nagyvárosi tömegközlekedést. Ekkor született döntés, hogy a korszerűtlen villamos-szárnyvonalakat meg kell szüntetni, s azokat autóbusz-közlekedéssel kell felváltani. Míg ebben az évben 18; 1973-ban 25; 1976-ban már 34 vonalon közlekedtek autóbuszok. 1970. október 16-án a 6. számú AKÖV utódjaként létrejött debreceni székhellyel a Volán 6. sz. Vállalat, melynek első igazgatója Kmetty Gyula volt.
 
29-31. ábra  A debreceni buszközlekedés pillanatképei II.
 
 

A 6. sz. Volántól a Hajdú Volán Rt.-ig

Debrecen közlekedésének gyökeres megváltoztatása a hatvanas években kezdődött az új pályaudvar átadásával, mely 1962. augusztus 20.-án volt. A villamosközlekedésben is radikális változások történtek. Még ebben az évben, a Kossuth utcai vonalat áthelyezték a Béke útjára. 1966-ban megkezdődött a Vöröshadsereg útja és a Kossuth tér átépítése. Ekkor, 1966-67-ben korszerűsítették a Nagyállomás és a Nagytemplom közötti pályaszakaszt. A vágányokat az úttest közepére helyezték.
 
1974-ben megkezdődött a villamosvasúti pálya korszerűsítése, és 1975 végére a Nagyerdei körúttól a Hámán Kató útig középre helyezték a vágányokat. 1976-ban a Hunyadi János utcáig, 1977-ben pedig a Nagytemplomig épült meg a korszerű pálya, ezzel a vonal a teljes hosszában az úttest közepére került. Ez jelentősen megkönnyítette az autók és autóbuszok közlekedését.   Eközben1970-től megkezdődött a villamos-szárnyvonalak felszámolása. 1970. március 31-én a pallagi (3-as) és a tüdőszanatóriumi (7-es); 1971. május 31-én a Csapó utcai (6-os); 1973. szeptember 29-én a Hatvan utcai (5-ös) és 1975. június 23.-án pedig a Béke útján közlekedő (4-es) villamosvonal szűnt meg.

32. ábra  Buszjárat az egyik lakótelepen

Ezek útvonalain már másnap autóbuszok közlekedtek. Új villamosvonal nem született, viszont a DKV 1985. július 2-án beindította a 2-es; majd 1988. október 3.-án a 3-as és 3A jelzésű trolibuszvonalakat. Természetesen ez az autóbuszjáratok útvonalaiban változásokat eredményezett. A városban így egyre több lakó- és iparterületet kapcsoltak össze autóbuszjáratokkal. Ehhez viszont szükséges volt az utak és a közlekedés korszerűsítésére. 1968-tól fokozatosan jelentek meg Debrecen csomópontjain a korszerű forgalomirányító berendezések, 1970-től pedig folyamatosan alakították át beton alapú aszfaltburkolatú utakká, főleg a nagy forgalmú főutakat. 1973. január 11-én adták át az új "kiegyenesített" Csapó utcát, s így megszűnt az oly sokat szidott Csapó-kanyar. Ez év november 5-én adták át az új homokkerti felüljárót, mely szintén megkönnyítette a közlekedést. 1974-ben készült el az általános terv szerinti északi áttörés, a keleti tehermentesítő út az új Hunyadi János u. - Rákóczi u. - új Burgundia u. - Klaipeda u. útvonalon. Legalább ugyanilyen fontosságú volt az 1980-ban az Április 4. úti felüljáró átadása. Régi álom valósult meg a füzesabonyi vasútvonal kihelyezésével, mely számos közlekedési gondot okozott több évtizeden keresztül. Ezt1991-ben adták át a forgalomnak.
 
 

  33-35. ábra          A Volán távolsági autóbuszállomása, műszaki telepe, központi székháza

1970-ben a Volán 7 db új Ikarus 66-os, 1971-ben további 20 db 80 személyes autóbuszt vásárolt. A járműállomány és a forgalom növekedésével az egykori MÁVAUT telep és műhely már nem felelt meg az igényeknek. Az új központi autóbusz-állomást 1970. december 17-én adták át ünnepélyesen a Külső vásártéren. A 200 autóbusz befogadására alkalmas új karbantartó telepet pedig 1973. április 29-én adták át a Déli soron.
 

1973-ban állították üzembe az új Ikarus 255 típusú panoráma autóbuszokat, melyek nagy távolságra közlekedtek (Debrecen - Szeged, Hajdúszoboszló - Miskolc stb.). Még ebben az évben beindították a nemzetközi járatokat Hajdúszoboszló - Nagyvárad; Debrecen - Nagybánya; Debrecen - Kolozsvár illetve Hajdúszoboszló - Királyselmec között. 1974-ben már közvetlen járatok mentek Debrecenből Nagybányára, Kolozsvárra, Kassára, Királyselmecre és Nagyváradra.
 
    36-37. ábra (jobbra)  Ikarus 260-as és 280-as autóbuszok

Ebben az időben állították forgalomba az Ikarus gyár 200-as sorozatú (260-as, 280-as) autóbuszait a helyi és helyközi közlekedésben, miközben a régi farmotoros és csuklós buszokat fokozatosan kivonták a forgalomból. Ezután csak ezek közlekedtek az utakon.

 
A lakosság növekedésével megnőtt az igény új lakótelepek építésére. Ennek eredményeként 1968-tól szinte folyamatosan adták át az Erzsébet utcai, Csapó utcai, Fényes udvari, Hüvelyes utcai, Mester utcai, vénkerti, újkerti, Olajütői, tócóskerti, Béke -Wesselényi utcai, Vezér utcai, tócóvölgyi, Akadémia utcai, Lencz telepi lakótelepeket. Ezekre a területekre a Volán fokozatosan és folyamatosan irányított buszjáratokat. 1982. január elsején Józsa községet egyesítették Debrecennel, de oda helyi járatot csak 1985-ben indítottak.
 
A Volán azonban nemcsak a lakóterületekre, hanem az ipari övezetekbe is indított járatokat. Így lehetett eljutni, pl. úgy a keleti (Dohánygyár, Bőrgyár, zsibogó, Húsipar, Konzervgyár, MERKUR, Cipőgyár, Járműjavító stb.), mint a déli iparterületekre (repülőtér, Gázgyár, TITÁSZ, MEZŐGÉP, MÉK stb.). Ugyanígy az északi (MGM, BIOGAL, egyetemek, Klinikák, Trafóállomás stb.), és a nyugati iparterületekre is (AFIT, Házgyár, Műanyaggyár, TANÉRT, MEDICOR, Téglagyár, Tejipar, BHG, ERDÉRT stb.).
 
A menetdíjak egy ideig változatlanok (2 Ft) voltak. A menetjegyeket a buszvezetőnél vagy a kalauznál, majd később a buszon elhelyezett jegykiadó automatánál kellett megvenni. Ezt később felváltotta az előreváltott jegy, melyet utazáskor a lyukasztógépekkel kellett érvényesíteni. 1985. február elsejétől a menetjegyek ára 100 % -al emelkedett, mely után szinte évente volt tarifaemelés. Ez az egyre romló gazdasági helyzetnek és a küszöbön álló rendszerváltásnak volt köszönhető.
 
38. ábra Gázüzemű autóbusz a belvárosban
 
Az egyre nehezebb gazdasági helyzet miatt a Volán kísérletbe kezdett a járművei gazdaságos üzemeltetése céljából. 1987. február 10-én 4 db autóbusz, 10 db teherautó (IFA, ZIL) és 15 db taxi jelent meg gázüzemmel. Ezek a járművek a mérések szerint kevésbé szennyezték a levegőt. A beruházás 29,3 millió Ft-ba került, melyből a vállalat 8,3 millió Ft-ot állt.[16] A szocialista rendszer megdöntésével felszínre kerültek a gazdaság és társadalom gyengeségei. 1989-ben az újságok azt adták hírül, hogy az autóbuszvezetők leterheltek, a buszok 8-12 évesek. A helyi járatú autóbusz-állományból (162-165 autóbusz) naponta 30-35 busz egyáltalán nem tud a forgalomban közlekedni. A buszállomány felét már 1985-ben nullára írták, fejlesztésre pedig nem volt remény.[17] A gondokat a vállalat csupán néhány használt autóbusz vásárlásával tudta enyhíteni. 1990. január 18-án a Volán dolgozói reggel 7 és 9 óra között 2 órás figyelmeztető sztrájkkal akarták azt elérni, hogy bérüket legalább 20 % -al felemeljék. A vállalat is egyre nehezebb helyzetbe került. 1991-ben az önkormányzattól 52 millió Ft támogatást kért, de csak 25,8 millió Ft-ot kapott.[18]
 
A 6. sz. Volán Vállalat 1992. december 31. hatállyal 100 %-os állami tulajdonú, egyszemélyes részvénytársasággá alakult, így a Hajdú Volán Rt. 1993. január 1.-e után kizárólag személyszállítással foglalkozott.

Felhasznált irodalom

Korabeli újságok (Debreczen, Debreceni Krónika, Hajdú-Bihari Napló)
Hajdú-Bihar megye közúti közlekedésének fejlődése 1945-1975.  (Debrecen, 1975)
Városi Közlekedés 1976/5. száma
Városi Közlekedés 1985/1-2. száma
Debreceni Szemle 1982. 1. szám
Debreceni Szemle 1984. 1. szám
Debreceni Szemle 1988. 2. szám

[1] Sápi Lajos: Debrecen település- és építéstörténete (Debrecen, 1972) 67. oldal
[2]Debreczen c. napilap 1908. augusztus 9.
[3]Debreczen c. napilap 1909. november 21.
[4]Debreczen c. napilap 1912. január 10.
[5]Debreczen c. napilap 1912. február 2.
[6]Debreczen c. napilap 1912. április 30.
[7]Debreczen c. napilap 1926. június 9.
[8]Debreczen c. napilap 1927. március 19.
[9]Debreczen c. napilap 1927. július 29.
[10]Debrecen címtára 1927. (Szerkesztette: dr. Diczig Alajos és Marschalkó Lajos)
[11]Debreczen c. napilap 1932. július 14.
[12] Debreceni Képes Kalendárium 1948. 155. oldal
[13]Tiszántúli Néplap 1949. március 29.
[14]Tiszántúli Néplap 1949. március 31.
[15]A debreceni helyi járatok kialakulását és történetét külön dolgozat tárgyalja
[16] Debreceni Krónika 1990. október 26.
[17] Hajdú-Bihari Napló 1989. október 28.
[18] Hajdú-Bihari Napló 1991. április 10.

A képek és a szöveg utánközlése csak a szerző írásos engedélyével lehetséges!


Vissza a főoldalra
Legutóbb módosítva: 2005. szeptember 14..