A Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület működéséről

Az Egyesület céljai

A közösségi közlekedési társaságoknál meglévő, illetve máshol fellehető, múzeális vagy emlék jellegű városi közösségi közlekedési eszközök, tárgyak és dokumentumok felkutatása, őrzése, védelme. Javaslatok kidolgozása felújításukra, rekonstruálásukra, és gondos kezelésükre. Az Egyesület aktívan részt vesz a bemutatás minden formájában. Céljaink megvalósítása során Egyesületünk semmiféle politikai tevékenységet nem végez. Szervezetünk a pártoktól függetlenül végzi értékteremtő és megörző feladatát.

Az Egyesület tagsága

Egyesületünkben minden feladatot önkéntesek végeznek. Tagsági viszonyuk az írásbeli belépési nyilatkozat benyújtása után az elnökség jóváhagyásának napjától kezdődik.

Az Egyesület működése

Feladatainkat - a hatékonyság érdekében - bizottságokba szerveződve végezzük. Ezek a következők:

Műszaki Történeti Bizottság: Feladata a városi tömegközlekedés járműveinek, és az azokkal kapcsolatos infrastrukturális tevékenységek (pályaépítés és -fenntartás, áramellátás, jelző- és biztosítóberendezések, hírközlés, stb.) kutatása, dokumentálása, és a bemutatásukban való részvétel.

Üzemtörténeti Bizottság: Feladata a közlekedéstörténet adatainak gyűjtése, feldolgozása és bemutatásának megszervezése.

Nosztalgia Bizottság: Feladata a városi közlekedés nosztalgia üzem céljára alkalmas eszközeinek felkutatása, felújítási és járműbemutatási feladatokra vonatkozó javaslatok kidolgozása és Elnökségi előterjesztése, illetve szakmai programok előkészítése, szervezése.

Jogi Bizottság: Biztosítja az Egyesület egésze, szervei és tagjai számára a jogszerű tevékenységet, ellátja az egyesület jogi képviseletét.

Ügyviteli Bizottság: Ellátja az Egyesület folyamatos és zavartalan munkájához szükséges ügyviteli feladatokat.

A bizottságok saját munkatervük szerint működnek és évente a közgyűlésnek számolnak be eredményeikről.

Az Egyesület pénzforrásai

Egyesületünk feladatai ellátásához négy pénzügyi forrásból biztosítja a szükséges összeget.
Tagdíjbevételeiből (a diákok és nyugdíjasok nem fizetnek), az önálló jogi személyektől származó befizetésekből, az esetleges pályázatokon megnyerhető összegekből, és az adományozható személyi jövedelem adó 1%-ból. Ez utóbbira tisztelettel hívnánk fel minden barátunk figyelmét, hogy lehetőségei szerint ezzel is támogassa Egyesületünket. Az így befolyt pénzzel - a törvény által megszabott módon - minden évben nyilvánosan elszámol egyesületünk.

Örökbefogadás, illetve járműgondozás

Reményeink szerint a közeljövőben sor kerülhet arra, hogy a régi járművek kedvelői kézzelfogható jelét adják tenni akarásuknak . A felújított és a BKV Rt. tulajdonában lévő járműveinket Egyesületünk tagjai gondozásukba vehetik. Ez az ún. "Örökbefogadás" nem pénz fizetésével, hanem személyes járműgondozással valósulna meg. Egy jelenleg tulajdonosi vizsgálat alatt lévő szabálygyűjtemény határozza meg a kereteket.

Nosztalgiaüzem

Úgy gondoljuk minden, a téma iránt érdeklődő ember örülne annak, ha Budapesten is lehetőség lenne régi villamosokkal való utazásra, nosztalgiázásra. Fentebb bemutatott bizottságaink egyike ennek a feltételeinek megteremtésén dolgozik.

Programok

A közgyűlés által meghatározott módon évente több program kerül lebonyolításra. Ezek listája honlapunk vonatkozó részén található meg. Nyilvános programjainkra szívesen várjuk a nem egyesületi tag érdeklődőket is! Lezajlott rendezvényünkről fényképes beszámolót olvashatnak a Galéria oldalon.


Vissza a főoldalra
Legutóbb módosítva: 2004. június 23.