Kollár és Breitner Vegyészeti Gyár iparvágánya
Budapest, IV. ker. Viola utca 16.
Megszűnt 1934/35-ben

 
Az iparvágány ábrázolása 1920 körül

A Kohn és Fried Kenőcsgyárat 1884-ben alapították Újpesten az egykori Viola utca 16. szám alatt. A gyár készítményeit, az úgynevezett Kollarit-bőrlemezt, aszfaltot, kátránylemezt, szigetelő lemezt, kátrányt, karbonsavat, kocsikenőcsöt, sűrített gépkenőcsöt és vazelint hazánkon kívül Ausztriába, Romániába, Törökországba, Szerbiába és Bulgáriába is exportálta. E feladat céljára az egykori Vasút (ma Görgey Artúr) utcából a Szent Imre utca egyenes folytatását képezô egykori Széchenyi utcán keresztül iparvágányt létesítettek. Az 1904. június 17-én átadott 219 m hosszú vágány a gyár déli felén lévô II. udvarra haladt be. Ekkor a Széchenyi utcán még nem vezetett villamosvonal. 1907-ben a Kossuth (ma: Szigeti József) utca északi oldalán lévô udvari elágazással a gyár Kossuth, Széchenyi és Viola utcák által határolt keleti udvarára újabb kiágazást készítettek, amellyel e sínpárok összhosszúsága 324 m-re növekedett. Ugyanezen év végére épült meg a Vasút utcát az Ősz utcai hurokkal összekötő, Széchenyi és Viola utcákon át haladó villamos összekötő vonal.


Az iparvágány ábrázolása egy korabeli térképrészleten

1915-ben az üzemet Kollár Miklós és Breitner Ede vették át, neve ekkor változott Kollár és Breitner Vegyészeti Gyárra.Rajzi ábrázolások az 1930-as évekből

Az iparvágány 1934/35-ben szűnt meg. 1935-re el is bontották, Vasút utcai kiágazásával és a kiágazás melletti egyszerű vágánykapcsolattal együtt.

A gyár helyén ma a Szigeti József utcai Általános Iskola telkének nyugati fele, focipályája, és a Závodszky Zoltán utca 1–9. sz. lakóház egy része áll.

Felhasznált irodalom: Juhász Erzsébet: Százéves a budapesti bal parti körvasút, Vasúthistória Évkönyv 1989.
Újpesti Helytörténeti Értesítő 2002/4, 2013/2. számok

Vissza az újpesti körzethez
Vissza az iparvágányokhoz Vissza a teherszállításhoz
Vissza a kezdőlapra