Magunkról - bemutatkozik a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület

Az 1987. évi városi közlekedési jubileumok megünneplése felvetette annak szükségességét, hogy létrejöjjön egy kimondottan a városi közlekedés történeti-történelmi emlékeivel foglalkozó szervezet. Ezt a feladatot akkoriban a BKV-n belül működő Jubileumi Emlékbizottság látta el, mely a Közlekedési Múzeummal együttműködve megteremtette a jelenleg is folyó értékmegőrzési munka alapjait és formáját. Ennek a tevékenységnek a magasabb szintű ellátása érdekében alapító tagjaink 1992. október 12-én létrehozták a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesületet. A 33 alapítótag lefektette az egyesület működési alapjait, és meghatározta annak fő célját, mely a nemzet közlekedéstörténeti értékeinek kutatása, megóvása és bemutatása.


Baloldalt: a második világháború előtti villamosvágányzat egy darabja - még Szentendrére szállítása előtt - a Margit híd szigeti pillérjénél.
Jobboldalt: a közel két évtizedet Amszterdamban töltött 2624-es villamoskocsi, melyet a BKV Rt. a közelmúltban hazaszállított.

Az eltelt években - céljaink változatlansága mellett - változó, és jelentősen bővülő tagságunknak (jelenleg 125-en vagyunk) köszönhetően komoly eredményeket értünk el. Részt vettünk például a Margit-sziget déli csücskénél a Duna alacsony vizállása miatt szárazra került régi vágányzat-darab megmentésében, ott voltunk évfordulókon, látogatásokat tettünk környező országokban található (Pozsony, Arad, Bécs) és hazai városok közlekedési üzemeinél, közreműködtünk nyílt napok szervezésében. Többek közt tagjaink erőfeszítésének is köszönhetően indult meg az 1980-as években Amszterdamba került budapesti villamos, a 2624-es pályaszámú kocsi  BKV Rt. által való hazahozatala, ezen felül terveink vannak egy mindenki által elérhető budapesti nosztalgiaüzem létrehozására is. Várjuk sorainkba a hasonlóan gondolkodókat, hogy közösen végezzük el a ránk váró számtalan feladatot, hiszen többen többet elérhetünk!

Egyesületünk működéséről


Vissza a főoldalra
Legutóbb módosítva: 2004. augusztus 23.