Az újpesti kavicsbánya iparvágánya
Budapest IV. ker, Labdarúgó utca 19-21.
Megszűnt az 1950-es években

Az újpesti kavicsbánya a Labdarúgó utcában, az újpesti vágóhíddal szemközt helyezkedett el. Sajnos keletkezéséről, fennállásáról, megszűnéséről eddig csekély szakirodalom volt fellelhető. Arra, hogy ide a villamosvasúttól iparvágány vezetett, csak néhány korabeli vágányhálózati rajz utal, az iparvágány azonban nem lelhető fel semmilyen megmaradt, korabeli iparvágány kimutatásban sem.
A későbbi kavicsbánya mellett, az Irányi Dániel utcában 1911. március 29-én indult meg a villamosforgalom és ekkor adták át az újpesti vágóhíd iparvágányát is. A kavicsbányához ekkor még nem vezett iparvágány, az valamikor az 1920-as években létesülhetett.


A kavicsbánya iparvágányának első ismert térképi ábrázolása az 1920-as évekből

Az iparvágány a vágóhídi iparvágányból ágazott ki, mely az Irányi Dániel utcai vonalba volt bekötve.
Az iparvágány ábrázolása 1930-as évekbeli rajzokon

A rajzokból kiderül, hogy az iparvágány elrendezése - a bánya jellegénél fogva - állandóan változott. Legnagyobb kiépítettségét az 1940-es években érte el.
     
      
Helyszínrajzok 1944-ből

A fenti jobb oldali képen látszik, hogy az iparvágányt ekkoriban még bővítették. A későbbiek során a vágányhálózati rajzok a kavicsbánya iparvágányát már nem ábrázolják. Az, a bányával együtt, valamikor a háború után, az 1950-es évek elején szűnhetett meg, amikor a bányát bezárták, területét feltöltötték és rekultiválták. Helyén jelenleg raktárak, ipari létesítmények találhatóak.


Vissza az újpesti körzethez
Vissza az iparvágányokhoz Vissza a teherszállításhoz
Vissza a kezdőlapra